Gıda Allerjenleri

Allerjik reaksiyonlara sebep olan 70’in üzerinde gıda tanımlanmıştır.

Codex Alimentarius Gıda Etiketleme Komisyonu tarafından hazırlanan “Önceden Hazırlanmış Gıdaların Etiketlenmesi için Genel Standartlar” dokümanında şiddetli alerjik reaksiyonlara ve aşırı duyarlılığa neden olan gıdaların etikette bildirilmesi gerektiği belirtilmiştir.

4.2.1.4: Aşağıdaki gıda ve bileşenlerin aşırı duyarlılığa neden olduğu bilinmektedir ve her zaman deklare edilmelidir:

  • Gluten içeren tahıllar; buğday, çavdar, arpa, yulaf, kavuzlu buğday veya bunların hibrit türleri ve ürünleri;
  • Kabuklu deniz ürünleri;
  • Yumurta ve yumurta ürünleri;
  • Balık ve balık ürünleri;
  • Yer fıstığı, soya fasulyesi ve bunlardan elde edilen ürünler;
  • Süt ve süt ürünleri (laktoz dahil);
  • Sert kabuklu yemişler ve ürünleri; ve
  • 10 mg / kg veya daha fazla konsantrasyonlarda sülfit.

Bazı ülkelerde bu listeye ilaveler yapılmıştır. Örneğin AB ve Türkiye’de susam, hardal, acı bakla (lupin) ve kereviz, Japonya’da karabuğday, Tayvan’da mango ve bunların ürünlerinin etikette bildirimi zorunludur.

Allerjen analiz metotları

Allerjen analizleri için hızlı test kitlerinden real-time PCR’a kadar çeşitli metotlar mevcuttur.

LFD: Hat kontrolleri için hızlı ve hasas sonuç
ELISA: Hammadde ve son ürün kontrolleri, protein tespiti
real-time PCR: Hammadde ve son ürün kontrolleri, DNA tespiti
Enzimatik: Laktoz ve sülfit analizleri

Yasal düzenlemeler ve gıda güvenliği standartları gereksinimleri doğrultusunda hammadde, üretim hatları ve ürünlerde allerjen kontrollerinize en uygun çözümü önermek için sizi arayalım.

Allerjen Analiz Metotları | Bilgi Talep Formu